Vores Silkeborg skriver:
Denne artikel er et læserbidrag. Eventuelle holdninger og synspunkter tilhører forfatteren.
Denne artikel er skrevet af Mattias Sundroos  

Silkeborg KFUM's Serie 1-hold var millimeter fra en oprykning til Jyllandsserien i efteråret. Det gjorde de med en rygrad primært bestående af spillere omkring 20-årsalderen, hvilket giver dem et af Serie 1's yngste hold. Mød cheftræneren, den 19-årige Anton Holch Leth i denne artikel. 
Efterårssæsonen blev en begivenhedsrig sæson for Serie 1-holdet i KFUM. Holdet endte på en meget sikker andenplads og missede kun førstepladsen grundet et nederlag i et indbyrdes opgør mod Lemming IF. Derudover spillede de sig i play-off finalen om oprykningen, men tabte en snæver kamp som de ellers dominerede. Målet for næste sæson er derfor at vinde oprykningen til Jyllandsserien. 
I sommeren 2021 blev fundamentet for holdet lagt. Klubben offentliggjorde på Facebook, at de i den kommende sæson ville satse på ungdommen og lade sammenholdet på et fodboldhold være et større nøgleord i spillerudviklingen. I samme opslag afslørede de den 19-årige trænertrio, Anton Holch Leth, Tobias Nissen og Mads Sonniksen, der også alle sammen spiller på holdet. Cheftræneren, Anton, siger selv om hyringen:
"Der kom en mulighed, og så var klubben så gavmild at prøve mig af". 
Det gavner med en spillende træner. Man finder ikke mange hold i de øverste danske serierækker, der har spillende trænere. Endnu mere sjældent er det at have så unge trænere. Til et spørgsmål om hvilken indflydelse dette har haft på holdets præstationer svarer Anton:
"Jeg synes, det kunne være godt at stille en spiller dette spørgsmål. Vi har skabt et hold, hvor vi alle kan se hinanden i øjenhøjde, som jeg oftest tror gavner holdet. Der er plads til at komme med input fra spillerne, og lige så meget som de ser mig som træner, skal de se mig som en ven."
Kigger man på resultaterne, tyder det på, at Anton har ret i, at holdet gavnes af de unge spillende trænere. Spillerne på holdet er også jævnaldrene med trænerne og de har spillet sammen i mange år.
"Vi har stort set alle en fælles fortid i tidligere klubber. Vi har tilnærmelsesvis alle været i SIF, og det har hjulpet på indlæringen af det spilkoncept, vi gerne vil bruge. Den unge alder gavner os selvfølgelig på banen, hvor vi har kunnet se, at vi er hurtigere og i bedre form end nogle andre hold." 
Dog har de også kunnet mærke at de ikke besidder den samme erfaring som andre klubber i samme række måske gør:
"Erfaringsdelen har vi mærket rigtig hårdt - blandt andet i de første par kampe, som kostede os oprykningen. Man vil gerne kunne bruge erfaringen til at køre tætte kampe hjem, men det har været svært for os.", tilføjer han. 
Stor sandsynlighed for oprykning næste sæson. I de sidste 10 kampe af Serie 1-puljen var holdet nærmest uovervindelige. De hev 25 ud af 30 mulige point hjem og afholdte modstanderne fra at score i 5 kampe. Derfor er Anton optimistisk omkring oprykningschancerne for næste sæson: 
"Hvis vi starter som vi sluttede, ser jeg chancen som værende rigtig god. Det er altid svært at forudsige, da mange får nye spillere ret ofte i serie-rækkerne, men vi har et rigtig godt hold, og vi er mere eller mindre spillet godt sammen nu."
Han snakker også om forstærkninger der kan bringes til truppen:
"Vi vil selvfølgelig forsøge at forstærke truppen, så vi får de bedste forudsætninger for at rykke op."
Han understreger også, at han er enormt tilfreds med den nuværende trup, men at der altid er plads til at man skal kunne blive bedre:
"Vi har kigget på et par fyre fra Aarhus, som er nogle interessante emner for os. Den ene har deltaget i et par træninger og han ser lovende ud.", tilføjer han, uden at nævne nogle navne.
Langsigtede mål. Holdets kerne af spillere har en alder, der gør, at de muligvis må forlade byen for at tage en uddannelse på et tidspunkt. Det stopper dog ikke Anton i at have ambitioner for holdet:
"Holdets mål er selvfølgelig at rykke op så mange gange som muligt i den tid vi har sammen. Det er desværre på begrænset tid med visse spillere, da man kunne tænke, at de skulle i gang med at uddanne sig, men jeg håber da på at kunne holde på drengene så lang tid som muligt."
Anton nævner også hans egne ambitioner som træner for holdet:
"Mine personlige ambitioner er selvfølgelig også oprykning, men også at danne mig selv som træner. Helt nyt for mig, og jeg har en masse ting at lære, og det vil jeg forsøge at gøre bedst muligt, så Silkeborg KFUM får en bedre og bedre træner."
Forudsætningerne for at Anton kan opnå dette er ovenud rigtig gode. Han tager ved lære af Thomas Loft, som er træner for klubbens 3. divisionshold. Anton beskriver samarbejdet mellem KFUM og Young Boys således:
"Vi har et mega godt samarbejde, og vi snakker tæt sammen. Jeg lærer så meget, jeg kan fra Thomas Loft, og han hjælper mig rigtig meget. Vi har god dialog om spillerne, og vi prøver at skabe det bedste miljø for spillerne. Derfor har flere af Serie 1-spillerne også trænet med 3. Division i ferien."
Fælles ambitioner på holdet, Anton krediterer blandt andet holdets succes til det stærke fællesskab og sammenhold der findes på holdet. Hans opskrift på at opnå denne sammentømring er således:
"Vi har alle en fælles fortid, og vi deler alle den samme ambition. Vi vil rykke op, og vi vil alle kæmpe for at det lader sig gøre. Vi har klart kunne se det skinne igennem på banen, hvor de sidste meter bliver taget og man hjælper sine kammerater så meget som muligt."
Han nævner hele holdet, da han bliver spurgt om nogle af spillerne har taget et særligt stort ansvar i forhold til at få holdets spil til at fungere. Han udpeger dog spilleren Tobias Perto, som en særlig lederskikkelse i omklædningsrummet:
"Han har bestemt været skarp på banen, men lederrollen som jeg håbede han ville tage inden sæsonen, har han bestemt også gjort. Han er en af de ældste, og jeg har den opfattelse, at han nyder at være den gamle garvede på holdet, som kan hjælpe de andre."
Du kan følge KFUM fra næste sæson, hvor de igen spiller i Serie 1 og vil være blandt favoritterne til oprykning. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.